Securitatea: 5 sfaturi pentru a va pastra datele in siguranta

Cu cat folositi mai des Androidul, cu atat sunteti mai tentati sa puneti pe el tot mai multe date importante – de la documente de serviciu, la parole si conturi de utilizator si chiar coduri de acces la servicii bancare. Paziti-le bine, pentru a nu cadea pe mainile hotilor.

Android-ul actual este fostul Windows in termeni de flexibilitate, dar si de usurinta cu care un atacator poate sa aona acces pe el. Modalitatea cea mai frecventa de aac este reprezentata de aplicatii infectate din surse necunoscute(ba chiar si din Google Play). Multi utilizatori folosesc libertatea de a instala programe din surse terte pe smartphone si nu se gandesc ca acelea pot fi infectate.

SFAT: Pericolul infectarii unui smartphone trece dincolo de extragerea datelor personale. Pe unii ii lasa rece faptul ca pierd email-uri si contacte, poate chiar poze. Trebuie sa stiti ca un malware de pe Android poate sa produca multi bani creatorului sau prin efectuarea de apeluri ascunse, catre numere de telefon premium. Efectele vor fi observate la primirea facturii de la operator.

Vrem sau nu, la fel ca un sistem de operare desktop, trebuie sa luam cateva masuri de securitate. Mai bine depunem acum putin efort decat sa ne para rau ulterior. Smartphone-ul e mic si foarte usor poate sa ne fie furat sau sa il pierdem. Aplicand sfaturile de mai jos puteti sa stati linistiti in eventualitaea nefericita in care aveti probleme cu smartphone-ul dumneavoastra. Datele nu pot fi accesate/folosite.

1. Criptare – oricine are acces la un smartphone Android poate foarte usor sa accesese fisierele de pe el: se extrage cardul SD fizic si se conecteaza la un cititor sau se leaga aparatul la un PC cu ajutorul unui cablu USB. Can nu exista criptare, datele sunt disponibile oricui doreste sa le citeasca.

De asta exista in setarile Android o optiune care ajuta la criptarea informatiilor care sunt scrise pe mediul de stocare. Pentru asta e folosita o parola complexa, ce este ceruta de fiecare data cand aparatul este repornit. Fara parola respectiva, fisierele nu pot fi citite din surse terte.

Recomandarea noastra este sa activati optiunea de criptare din Settings, Storage si apoi SD Card Encryption.

2. Pin Sau Pattern – nu veti putea activa optiunea de criptare pentru mediile de stocare fara sa aveti activa protectia accesului la telefon prin parola. Prin urmare trebuie sa mergeti in Settings, Security si de acolo sa apasati Screen Lock. Click pe Pin si introduceti parola personalizata – mare atentie sa nu o uitati. Repetati introducerea ei ca sa fie validata ( e posibil ca pe unele aparate setarea sa fie ascunsa in alte zone, numele este acelasi). Reveniti in fereastra anterioara si selectati Lock Phone after si puneti acolo valorea immediatly  – i-ati spun smartphone-ului sa activeze blocarea cu protectie prin PIN a ecranului Smartphone-ului. In acest moment ori de cate ori apasati butonul Power ca sa va inchideti ecranul, el va fi blocat. Fara PIN nimeni nu il mai poate accesa.

SFAT: Activati blocarea cartelei SIM pintr-un PIN. Nu doriti ca in cazul in care pierdeti/ va este furat telefonul cineva sa utilizeze cartela SIM.

3. Aplicatie de tip wallet – va recomandam sa folositi o aplicatie de tip portofel in care sa depozitati informatiile importante. Recomandarea noastra este Pocket, programul fiind capabil sa tina o baza de date securizata AES-256 cu toate informatiile pe care le dorim sa fie protejate. Sunt create implicit mai multe categorii in care utilizatorul poate sa introduca informatiile improtante. Cine are cont pe Dropbox poate sa seteze Pocket sa trimita acolo in mod periodic o copie de siguranta a fisierului bazei de date.

4. Suita de securitate – avertismentul de a folosi o suita de securitate pentru protectia smartphone-ului  a devenit de multa vreme si din pacate utilizatorii inca evita sa migreze spre asa ceva. Undeva au dreptate, complexitatea actuala a unei suite de securitate nefiind destul de mare pentru a asigura protectie impotriva malware-ului nou. Se merge in continuare pe principiul pe baza de semnaturi detectate, specific primei generatii de solutii antivirus de pe PC.

Totusi, o astfel de suita are si avantaje: va protejeaza de infectiile cunoscute si vine cu cateva optiuni interesante pe care le veti considera utile. Prima este posibilitatea de analiza a programelor instalate din punct de vedere al zonelor de acces: vreti sa stiti de ce o aplicatie de desenat vrea sa acceseze documentele sau conexiunea de date. A doua optiune este si mai interesanta, in cazul in care pierdeti sau va este furat smarphone-ul: de la distanta puteti activa optiunile de monitorizare, blocare sau stergere securizata.

5. Firewall – am comparat des un smartphone cu un Mini PC. Si daca tot e un fel de PC, la fel de vulnerabil, o aplicatie de tip firewall ar trebui sa fie prezenta, gata sa opreasca acele conexiuni/apeluri care se pot dovedi periculoase.

Avem in vedere doua tipuri de aplicatii de filtrare: un clasic firewall, pentru conexiunea la internet prin care sa se filtreze traficul in functie de preferintele utilizatorului si DroidWall, una din alternativele din Google Play. Trebuie sa aveti aparatul root-at pentru a-l folosi. A doua directie este data de filtrarea apelurilor voce: la primire sau la efectuare. In primul caz va protejati de apeluri nedorite, iar in al doilea caz va salvati bani importanti de pe factura daca vreun malware vrea sa sune numere premium, fara ca dumneavoastra sa stiti.