Primul apel telefonic

Sa dai un telefon folosind doar elementele touch de pe un Android nu e nimic magic:trebuie doar sa lansezi un program, la fel cum ai face-o, sa zicem, cu un browser. Acel program are rolul de a interactiona cu partea de telefonie si prezinta pe ecranul telefonului toate informatiile de care e nevoie pentru a lucra eficient. Android 4.0 vine cu un mod minimal de management pentru telefonie: din el se poate porni un apel telefonic prin selectia unui contact, are o tastatura numerica(dialpad) si permite consultarea listei de apeluri. E un standard pe care Google l-a preinstalat in Android si pe care producatorii de smartphone-uri din categoria HTC, LG, Samsung au gasit ca este indicat sa il modifice si au venit cu personalizari.

De obicei, aplicatia de telefonie din Android e identificata vizual cu un receptor al unui telefon clasic si lipita pe prima pozitia a barei de pe ecranul principal. Clic pe ea si pe ecran o sa apara o fereastra in care e prezentata o tastatura virtuala de pe care se poate porni un apel. Pe masura ce se scriu cifrele din componenta numarului apelat, din agenda sunt extrase automat acele intrari care corespund cu setul introdus pana atunci.

Puteti sa selectati manual, din lista de contacte prezentata, numarul apelantului ca sa nu mai introduceti toate cifrele din componenta. Pe ecranul dialpad-ului mai sunt prezentate si alte icon-uri(in partea superioara), care identifica niste tab-uri deosebit de utile: lista cu apelurile telefonice realizate si zona de contacte favorite.

Google a schitat, cu aplicatia standard din Android, cum ar trebui sa arate un program ce se ocupa cu managementul apelurilor telefonice. Dezvoltatorii nu au facut altceva decat sa urmeze traseul desenat de Google si sa vina cu aplicatii proprii(in Play Store veti gasi foarte multe variante de indata ce cautati dupa termenul dialer).

Specific unei aplicatii de telefonie (dialer) de pe Android este ca interfata este generoasa, tastele numerice fiind suficient de mari pentru a facilitata o apasare extrem de usoara. Restul elementelor nu sunt neaparat pastrate. In dialer-ul standard de pe Android, in partea de jos, exista optiunea de apelare telefonica, de apelare video, respectiv cea de catare si tasta delete.

Altii ofera elemente mai simple: de exmplu pe un LG, in partea de jos avem o tasta ce activeaza aplicatia de SMS in locul celei de cautare.HTC Sense functioneaza similar: in loc de buton pentru activarea SMS-urilor ofera optiunea de ascundere a tastelor si de activare a recunoasterii vocale.

Efectuarea unui apel telefonic via Android presupune doi pasi simpli: pornirea dialer-ului (direct de pe ecranul principal prin icon-ul aferent), introducerea/selectarea numarului si apelarea propriu-zisa prin butonul verde, identificat cu ajutorul iconului unui receptor. Pasii operatiei sunt identici pe orice smartphone Android desi interfata in care ei se aplica poate sa difere de la producator la producator, in functie de personalizarile aduse.

In clipa in care exista introdus un set de cifre in zona de apelare se poate apasa oricand pe butonul verde si se incearca efectuarea apelului. Fereastra curenta se schimba cu una in care apare poza apelantului(daca e regasita in agenda de pe telefon) si butoane pentru controlul apelului: activarea optiunii speaker, bluetooth. Click pe end va termina apelul.

Similar cu folosirea unei tastaturi fizice, prin aplicatia dialer de pe smartphone puteti realiza exact aceleasi operatii.