Primii pasi cu tableta Android

De deaprte, cea mai rapida cale de a folosi tableta este sa folositi serviciile Google preinstalate, accesibile via contul GMAIL. Stiti deja ca imediat ce ati facut conectarea de pe Android pe un cont GMAIL aveti acces la gmail, calendar, contacte, google play, google talk, google maps si multe alte servicii preinstalate. E cea mai rapida modalitate de a avea informatiile personale sincronizate si incarcate in cateva secunde. Ecranul principal de pe o tableta este mare si aveti la dispozitie suficient spatiu sa puneti cam orice doriti acolo. Credem ca merita totusi sa fiti atenti ce shortcut-uri si widget-uri iti umplu ecranul. Widget-urile sunt extrem de utile in prezentarea informatiilor despre starea vremii, mesaje email, update-uri de pe retelele de socializare sau diverse date despre sistemul pe care il folositi. Ar fi bine sa nu exagerati si sa nu incarcati prea tare ecranul principal : o selectie a celor mai folosite aplicatii si doua/trei widget-uri reprezinta un compromis care e si util si practic. Nu toate tabletele ofera shortcut-uri pentru setarile importante pe care doriti sa le faceti rapid – intrati in Google Play si de acolo va descarcati elemente personalizate cu care sa controlati luminozitatea ecranului, activarea – dezactivarea conexiunilor. Timpul este important pentru toata lumea si nu are rost sa il irositi cautand prin setari de fiecare data cand vreti sa faceti ceva pe tableta.

Un domeniu in care tabletele abia incep sa fie prezente, cu toate ca au un atu important – este cel al navigatiei asistate de GPS. Dincolo de usurinta de folosire, pe ecranul mai mare al unei tablete se pot afisa mai multe informatii – sa nu mai vorbim de o receptie mai buna a semnalului sau de autonomie. In masina, tabletele pot sa fie lipite de parbriz cu ajutorul unor adaptoare speciale denumite cradle. Instant, devine si sursa de continut multimedia pentru masina dumneavoastra: filme. muzica, acces rapid la informatie dupa cum doriti.

Sunt situatii in care producatorii de tablete nu instaleaza Google Play, oferind in schimb accesul la o solutie proprie de instalare a aplicatiilor. Nu disperati: in Android exista optiunea de instalare a aplicatiilor din surse necunoscute(terte), din Settings , Security si Unknown sources si daca obtineti APK-ul unei aplicatii o puteti instala fara probleme dupa ce e transferata in memoria interna. Mai bine, daca va simtiti capabili, puteti sa cautati pe internet solutii prin care sa schimbat ROM-ul standar al tabletei dumneavoastra cu unul personalizat: forumul XDA Developers este cel mai bun punct de pornire. Dincolo de riscul existent de a bloca iremediabil tableta, utilizatorii au posibilitatea sa instalaeze aplicatii si functii noi, deseori avand salturi exceptionale de performanta.

Din selectia de aplicatii Android din Google Play ar fi bine sa va orientati catre cele scrise special pentru tablete ca sa aveti cea mai buna experienta posibila. Daca in cazul unui smartphone cam orice aplicatie instalati era la fel de buna, pe o tableta ar fi bine sa gasiti o selectie optime care sa va aduca exact ceea ce sperati – astfel, veti ajunge sa folositi aplicatii neoptimizate, care arata oribil si se comporta la fel, stricandu-va bucuria noului produs. La inceput poate ca nu o sa va simtiti in largul dumneavoastra folosind tableta Android.