Power Management: 10 cai de a controla mai bine smarthphone-ul

Autonomia bateriei si traficul de date sunt doua elemente care fac viata  grea utilizatorului de Android. Prima trebuie maximizata, a doua tinuta strict sub control. Din pacate, ele sunt legate adanc, sunt interconectate, iar modificarile dintr-o parte o afecteaza pe cealalta. Cu sfaturile din acest articol veti putea sa scoateti tot ce e mai un de la smartphone-ul pe care il folositi.

  1. Stralucirea Ecranului – In Android exista o functie speciala care va spune exact cine va foloseste bateria. O gasiti in Settings, Power si apoi Battery use(unii producatori au personalizat interfata Android si probabil ca au pus setarea intr-o alta zona identificata cu Power sau Battery). Cand screen-ul apare cu un procentaj mare de consum e cazul sa interveniti. Va sugeram sa nu lasati activa setarea de control automat a luminozitatii ecranului prin senzor. Mutati manual slider-ul de Display, Brightness la o valoare cat mai joasa. Cand chiar aveti nevoie de un ecran mai luminos, atunci ridicati manual nivelul de stralucire.
  2. Dezactivarea conexiunilor  – Conexiunile de pe smartphone consuma mult din baterie, uneori nejustificat. Suntem siguri ca nu aveti nevoie permanent de conexiune 4G sau 3G, Bluetooth activ, de Wifi sau de pozitionare GPS, de NFC nu mai vorbim. Asa ca mergeti in Android Settings si din zona Wireless&Networks dezactivati manual conexiunile active. Dupa ce faceti asta o sa vedeti o crestere dramatica a autonomiei.
  3. Activarea manuala a conexiunilor – Cand aveti nevoie de o anumita conexiune o activati manual. Folositi-va de widgetul Power Control preinstalat pe mai toate smartphone-urile Android sau oricare altul va este pe plac. Dupa ce ati rezolvat operatia, ce a presupus activarea respectivei conexiuni, ar fi bine sa nu uitati sa o inchideti la loc. E valabil in primul rand pentru conexiunea de date.
  4. Dezactivarea actualizarilor automate – Impreuna cu dezactivarea conexiunilor de date ar fi bine sa luati in considerare si limitarea traficului de date generat pentru unele din programele si serviciile pe care le folositi. Pentru asta intrati in Settings, Accounts&Sync si dezactivati sincronizarea automata  pentru toate serviciile pe care le folositi. Cand nu puteti face asta, macar fiti siguri ca anumite servicii sunt oprite si doar cele extrem de importante functioneaza.
  5. Push versus actualizare manuala – Cand nu faceti parte din categoria utilizatorilor ce primesc mesaje electronice in fiecare minut si nu trebuie sa aveti un timp scurt de raspuns, atunci in mod cert nu aveti nevoie de sistemul de notificare push email, prin care GMAIL va trimite mesajele pe telefon imediat ce ajung in casuta de email. Folositi in schimb varianta de verificare/notificare la 3-6 ore. Nici nu va dati seama cat trafic si autonomie castigati megand pe aceasta varianta.
  6. Inchiderea aplciatiilor ramase in background – Android este un sistem de operare construit pentru multitasking si in care operatiile de rulare in paralel a mai mult aplicatii functioneaza foarte bine, aproape similar cu ce avem pe PC. Dezavantajul este ca resursele sunt incarcate si consumul de baterie este mare. Nu e obligatoriu, dar din cand in cand, mai ales cand folositi aplicatii consumatoare de resurse(navigatia GPS de exemplu), sa verificati ce aplicatii exista in memorie – tineti apasat pe butonul HOME si intrati in lista de aplicatii afisata, apoi opriti manual(trageti spre stanga sau dreapta) acele aplicatii de care nu mai aveti nevoie. Incercati sa nu folositi aplicatii terte pentru operatiile de task management pentru ca ele nu fac altceva decat sa incarce memoria. Sistemul de previziune si cache din Android isi face foarte bine treaba.
  7. Widget-uri – E foarte tentant sa umpleti ecranul telefonului cu widget-uri, care mai de care mai active. Cand sunt doar instrumente de pornire/oprire servicii totul e perfect. Cand insa ele aduc informatii si trebuie sa prezinte animatii, lucrurile se complica si gradul de ocupare al resurselor creste. Ganditi-va foarte bine daca aveti nevoie de widget-uri care sa va aduca la fiecare 10 minute stirile, sau cursul valutar, sau locatia curenta. In ideea in care autonomia este improtanta, va trebui sa faceti un sacrificiu si sa balansati calitatea de informatie utila prezentata cu gradul de ocupare a resurselor.
  8. Dublarea actualizarilor – Pe unele aparate veti avea surpriza ca anumite servicii sunt interogate pentru aceleasi informatii de catre mai multe aplicatii. De exemplu pe HTC-uri se interogheaza si Gmail si Twitter/Facebook. Daca in paralel mai aveti si aplicatiile standard pentru asa ceva – Gmail, Twitter si Facebook deja dublati traficul cand nu e cazul. Tot din Accounts & Sync verificati modul de functionare.
  9. Stabilirea unei limite de trafic – Pe Android, Google a adus o optiune de monitorizare a traficului de date via GSM(data usage). In plus, permite setarea unor limite, care odata atinse genereaza inchiderea automata a traficului de date. Va recomandam sa luati in serios optiunea si sa o folositi inteligent. Tot de aici, vedeti si ce aplicatie face cel mai mult trafic.
  10. Incarcati telefonul cu incarcatorul – Utilmul aspect de care trebuie sa tineti seama este cel legat de modul in care va incarcati smartphone-ul: ocoliti ori de cate ori e posibil sa il incarcati de la PC sau laptop. Dureaza mai mult si operatia are ca efect scurtarea duratei de viata a bateriei. Folositi incarcatorul dedicat si, daca se poate, doar atunci cand bateria a ajuns sub 15%.