Notificari si task manager

Mergem mai departe cu eplorare interfetei platformei Android 4.0 Ice Cream Sandwich si ne concentram pe doua zone deosebit de importante, pe care nu le vedem chiar de la inceput: zona de notificari si task managerul.

Cred ca mai bine este sa le discutam pe rand, partea de notificari necesitand o discutie putin mai ampla. Orice platforma mobila are nevoie de un sistem complex de notificari, prin care sa transmita utilizatorului mesaje legate de diversele evenimente ce se intampla pe smartphone. Android-ul se poate lauda cu cel mai complex sistem de notificari si are avantajul ca poate fi personalizat.

Daca primiti un apel telefonic si nu raspundeti la el sau un sms/e-mail pe care nu vreti sa il consultati acum, sunteti avertizat in legatura cu un update pentru o aplicatie, respectiv unul din programele pe care le rulati are un mesaj pentru dumneavoastra, toate aceste informatii trebuie sa fie prezentate cumva.

Google a ales sa puna in Android sistemul de notificare pe bara cea mai de sus a ecranului principal – acolo unde traditional sunt prezentate informatii despre ora, data curenta, nivelul semnalului GSM etc. De la stanga spre dreapta pot sa apara si aceste notificari despre care vorbeam.

Initial, notificarile se vad doar sub forma unor icon-uri aranjate in ordinea aparatiei pe telefon, lucru suficient pentru un utilizator experimentat, mai ales daca tine foarte bine sub control setul standar de aplicatii de pe smartphone.

Mai multe detalii despre notificari se obtin prin tragerea cu degetul a zonei respective de sub marginea ecranului in jos. Insotita de o animatie cursiva vi se va deschide o fereastra care o sa va ocupe tot ecranul si in care veti vedea mai multe detalii despre notificarile existente. Cu click pe fiecare in parte se poate ajunge direct in aplicatia ce a generat notificarea. De obicei, dupa ce s0a selectat o notificare si ati fost trimisi catre aplicatia careia ii apartine, ea dispare din zona de notificari Android. Asa e posibil sa le parcurgeti atunci cand doriti dumneavoastra.

notificariSFAT: Curatati lista de notificari apasand butonul X prezent in fereastra Notificari.

Unele dintre notificarile Android apar si in interfata ferestrei Lock Screen(Ecranul de blocare/deblocare). Similar, cu click pe ele puteti ajunge direct in aplicatiile ce le-au generat.

Sa nu va surprinda daca in Android veti regasi anumite notificari afisate in cadrul anumitor widget-uri pe care le folositi frecvent. Un exemplu definitoriu poate sa fie aplicatia GMAIL ale carei notificari sunt prezente atat in zona Notificari de pe Android, cat si intr-unul din widget-urile pe care le-ati putea descarca din Play Store.

Si asa am ajuns aproape de finalul primului tur prin interfata Android: ne-a mai ramas sa exploram modul in care pe Android se poate accesa si folosi solutia de management al operatiilor. In engleza, task management inseamna acel sistem prin care utilizatorul reuseste sa interactioneze cu toate programele/serviciile expuse de Android. Mult timp, posibilitatea utilizatorului de a interactiona cu Task Manager-ul din Android a fost cel mai mare atu al platformei Google pentru ca exact la fel ca in Windows, pe un smartphone Android puteau fi rulate in paralel mai multe aplicatii si interschimbate rapid informatiile intre ele.

Pana sa ajunga la implementarea actuala din Android 4.0 Ice Cream Sandwich Task manager-ul a evoluat seminificat La inceput, nu exista nici o forma minimala de prezentare a informatiilor si de interactiune, solutiile pe care utilizatorul le avea la indemana erau constituite din aplicatii terge, gen Android task manager(disponibil in play store), care puneau tot setul de aplicatii active din memoria Android intr-o interfata grafica. De acolo, utilizatorul putea sa alega pe care sa o readuca in prim plan si pe care sa le opreasca fortat pentru a elibera memorie.

Producatorii de smartphone-uri au sesizat deficitul si au venit cu solutii proprii care sa compenseze lipsa unei interfete grafice. HTC e unul dintre pionerii care a stiut sa faca mai usoara viata utilizatorilor sai, prezentand solutii alternative pentru Task Management.

Pe Ice Cream Sandwich situatia este schimbata mult: Google are propria implementare a unui task manager cu o interfata grafica, foarte bine desenat. Ajungeti la el tinand apasat pe butonul Home. Observati ca apare o lista cu ultimele aplicatii pe care le aveti deschise. Prin tragere sus/jos puteti sa navigati prin lista respectiva si sa alegeti programul pe care vreti sa il readuceti in fereastra principala prin click pe el.

Fiecare program este usor de identificat dupa icon-ul sau. Solutia este preluata din versiunea de Android HoneyComb pentru tablete.

Acum sunteti familiarizati cu interfata standard de pe Ice Cream Sandwich. Stiti ce se regaseste in fiecare zona, puteti instala si folosi widget-uri si veti putea folosi mai bine partea de notificari. Sunteti pregatiti sa trecem mai departe si sa discutam alte elemente importante din cadrul Android.

Iainte, mai vreau totusi sa va spun un lucru: in versiunile precedente de Android(pana la 2.2) era o practica des intalnita ca aplicatiile ce nu mai sunt active in memorie sa fie inchise. Multi utilizatori faceau asta manual ca sa mai reduca din ocuparea de resurse. Aplicatii precum Advanced Task Manager se pot seta astfel incat sa stie sa opreasca singure aplicatiile ce nu mai sunt active. Odata cu lansarea lui FroYo situatia s-amemorie schimbat: compilatorul a fost optimizat si prin asta s-a eliminat si necesitatea de a inchide permanent aplicatiile. Lasand sistemul de operare sa foloseasca, asa cum crede el mai bine, zona multitasking si cache o sa vedeti ca, in timp, viteza de lucru creste- se intampla datorita modului de previziune care invata stilul de folosire si pregateste in cache aplicatiile cele mai folosite.

Pe Ice Cream Sandwich situatia este si mai buna din acest punct de vedere sir areori va fi nevoie sa interveniti manual ca sa opriti aplicatii/procese. Daca vreti neaparat sa faceti asta atunci activati Task Manager-ul(apasand tasta home lung) si tragand spre stanga sau spre dreapta icon-urile aplicatiilor prezente in lista le veti inchide.

Aditional daca vreti sa vedeti cum este ocupata memoria smartphone-ului(cea interna, zona de stocare) cu aplicatii sau fisiere multimedia va recomand sa mergeti in zona Settings si de acolo sa dati click pe Storage. Informatiile sunt destul de bine detaliate.

Etichete: