Multimedia: poze, filme si muzica de pe smartphone

E timpul sa ne ocupam de optiunile multimedia pe care le regasim pe un smartphone. Are procesor, are memorie, are display, are difuzor si optiuni de atasare a unei casti audiO via jack-ul de 3,5 mm, are Bluetooth si WiFi. Ce ne putem dori mai mult?

Orice smartphone Android este si un player multimedia: reda fara nici cea mai mica problema poze si muzica(MP3 sau oricare alt format). Pentru materiale video de calitate mare (full HD) e nevoie de un hardware nou, mai performant, insa toate celelalte nu au dificultati in a reda pe ecranul smartphone-ului aproape orice fel de format video la o rezolutie VGA.

Pe scurt, doar cu smartphone-ul Android puteti sa tineti un chef sau sa faceti o seara de film cu prietenii. V-am starnit curiozitatea? Perfect! Acum va spunem si cum sa realizati operatiile cel mai usor.

Cum se aduce muzica pe smartphone

Toata colectia noastra de muzica este mai mult ca sigur in format MP3, intinsa pe parcursul catorva zeci de giga daca nu sute pe hard-disk. Cu capabilitatile de redare multimedia, preinstalate pe Android, e normal sa vrem sa beneficiem de experienta audio permanent. Daca tot avem cu noi smartphone-ul, de ce sa mai apelam la un player MP3 separat? Poate doar din curiozitatea autonomiei.

Viata de zi cu zi ne arata ca utilizatorii sunt dispusi sa renunte la anuite procente de autonomie si sa aiba in schimb player-ul audio in telefon. Daca la Apple se poate, de ce nu s-ar putea si pe Android? Veste buna pe care vi-o dam este ca pe Android aveti toata puterea unui player multimedia si inca alte elemente in plus.


Primul pas pe care trebuie sa il faceti, ca sa va bucurati de colectia audio pe smartphone, presupune transferul melodiilor pe smartphone-ul Android. Nu va speriati, nu e nimic SF in operatie: spre deosebire de celelalte platforme mobile, pe Android nu este necesar sa faceti conversii sau sa folositi aplicatii specializate pentru transfer – desi unii producatori( de ex Motorola) sunt de parere ca e mai bine sa complice viata utilizatorilor, oferindu-le optiunea de a folosi solutii personalizate de transfer.

Legati smartphone-ul de PC cu ajutorul unui cablu USB. Ar trebui ca in momentul respectiv Windows-ul sa caute si sa instaleze automat drivere-ele generice. In paralel, pe smartphone va aparea o fereastra prin care vi se va cere sa specificati cum vreti sa fie vazut aparatul de catre Windows – la baza va vor fi prezentate cinci optiuni_charge, media sync, USB tethering, camera si software-ul de sincronizare dat de producator).

Varianta cea mai buna este sa mergeti pe Disk Drive sau Media Sync(MTP) moment in care smartphone-ul dumneavoastra va fi identificati de catre PC ca si mediu de stocare, permitand operatii de citire/scriere directa. Cu Windows Explorer copiati pe mediul extern materialele pe care vi le doriti ca si cum ati face-o pe un disc local.

SFAT: Construiti-va un sistem propriu de organizare in care sa folositi structura de directoare pe post de delimitatori – de exemplu in directorul Music din radacina copiati melodiile in format MP3 pe subdirectoare, reprezentand albume/artisti. Va va fi mai simplu sa le identificati ulterior.

Merge pentru 99% din cazurile in care vreti sa conectati un smartphone Android la PC. Diferentele dintre modul de functionar Disk Drive si MTP sunt date de tipul de mediu identificat de Windows: in primul caz avem mediu extern, similar cu un stick USB sau un HDD pe USB in timp ce prin MTP identificam un dispozitiv multimedia. Veti simti diferente doar atunci cand veti incerca sa copiati muzica sau filme: cand lucrati cu un dispozitiv identificat ca si MTP o sa vi se afiseze o fereastra de avertizare in care vi se cere acordul pentru copierea fisierelor fara conversie. Fara nici un regret puteti sa acceptati.

Se poate intampla ca smartphone-ul sa nu fie identificat corect si sa nu il vada Windows-ul si atunci va fi cazul sa lucrati putin: mergeti pe site-ul producatorului si cautati driverele USB . Le descarcati si le instalati.

SFAT: Ocoliti aplicatiile proprietare de sincronizare. Multi producatori cred ca e interesant si util sa aduca solutii proprii de sincronizare a fisierelor de pe Android. Noi va spunem ca, in majoritatea situatiilor, nu aveti nevoie de asa ceva si ca urmare ocoliti procesul si nu instalati nimic altceva in afara driverelor USB. Va incarcati degeaba PC-ul si pierdeti din versatilitate.

O varianta de transfer de fisiere mai putin eleganta este sa scoate cardul microSD din smartphone si sa il conectati printr-un cititor. Si pe el sa copiati fisierele audio dorite. Nu uitati sa pastrati o logica in structura de directoare.

Puteti sa si cumparati muzica direct de pe smartphone prin intermediul unor servicii specializate. Amazon de exemplu are aplicatie dedicata pentru Android ce poate fi folosita pentru identificarea melodiilor dorite si apoi cumpararea lor direct pe smartphone.