Istoric Android: cum a inceput totul?

In urma cu patru ani, Nokia cu Symbian domina incontestabil piata de smartphone-uri, iar google parea un simplu nou venit. In 2012, regulile s-au schimbat: Android este cel mai folosit sistem de operare pe smartphone-uri, Nokia s-a urcat in barca Microsoft si Apple creste fulminant. Se vedem putin ce este Android si unde ainceput totul.

Acum vreo 10 ani, daca vorbeai de Android, toti se gandeau la personajul din Star Trek, un robot cu infatisare umana care ulterior a ajuns sa dezvolte si oarecare sentimente specifice oamenilor. Orice tanar stia asta.

Daca in 2012 aduci in discutie Android, toata lumea se gandeste la Google si la aparate reperzentative precum HTC One X, Samsung Galaxy S II sau S III, Google Nexus, LG Optimus si asa mai departe. Schimbarea este radicala si s-a intamplat in mai putin de trei ani.

Android” este un termen generic prin care ne referim atat la sistemul de operare adus de Google cat si la diversele smartphone-uri produse de terti(HTC, Samsung, Asug, LG, Huawei, Sony etc.) ce ruleaza sistemul de operare Google. Mai nou, si tableta intra foarte usor in categoria de produse Android. Si, ceea ce nu stiti este ca si o zona de aparate multimedia/Gps-uri a inceput sa prind contur.

Istoricul Android incepe in noiembrie 2007, cand a fost lansata prima versiune demo a sistemului de operare. Un an mai tarziu apare si prima versiune comerciala, Android 1.0. Cand ne referim la Android ne gandim in primul rand la un sistem de operare pentru platformele mobile, creat de Google impreuna cu OHA(Open Handset Alliance). Din 2008 in 2012 s-a ajuns la versiunea 4.x care acum deserveste si zona de smartphone-uri si cea de tablete. Updateu-urile ai adis deopotriva repararea de bug-uri si gauri de securitate precum si foarte multe functii si elemente noi.

Specific Android-ului este ca versiunile au nume interesante de prajituri arantaje in ordine alfabetica. Au fost Cupcake, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich si mai nou Jelly Beam. Primele versiuni de test pentru Android au avut numele de cod Astro si Bender.

La fel ca in cazul iOS, Android-ul a cucerit inimile utilizatorilor prin faptul ca nu e nevoie ca utilizatorul sa stie ce este in spate ca sa il poata utiliza la maxim. E usor de folosit, se regaseste pe aproapce orice aparat si din Play Store se pot descarca sute de mii de programe optimizate. Ati pronit un smartphone Android, i-ati facut cateva setari minimale si e gata! E functional ! Chiar si un copil de trei ani poate sa il foloseasca imediat ce intelege cateva principii de baza.