Fragmentarea: marea problema a platformei

Cel mai mare atu al platformei Android este totodata si cel mai mare dezavantaj: fragmentarea. Deschiderea formidabila a Google catre diferite surse stimuleaza inovatia si a permis ca aparatele Android sa fie disponibile in diferite formate, caracteristici, dimensiuni de display, configuratii hardware. Adica exact ceea ce se cere de catre piata, utilizatorii fiind astfel fericiti.

Singura problema este ca diversitatea de dimensiuni de ecran, configuratii hardware si formate de display face dezvoltatorilor viata foarte grea, aplicatiile trebuind dezvoltate si testate pe n configuratii. Lucru ce nu este intotdeauna posibil si, ca atare, performanta si calitatea au de suferit.

Producatorii sunt liberi sa modifice sistemul de operare dupa cum doresc si sa il optimizeze pentru aparatele pe care le aduc pe piata. De multe ori optimizarea este deosebita si aduce sporuri de performanta, utilitate prin aplicatii terte, preinstalate. Alteori, interventia producatorului in sistemul de operare nu este chiar cea mai buna si drept urmare, performanta aparatului are de suferit. Diferentierea pe care si-o doresc producatorii prin adaugarea de elemente unice(HTC Sense in cazul lui HTC, WizTouch pentru Samsung, etc) poate sa nu fie pe placul utilizatorilor. Unii devin fani si aleg aparate tocmai pe baza elementelor de diferenetiere, altii aleg strict pe criterii hardware, fiind liberi sa instaleze versiuni personalizate de Android.

Producatorii de aparate sunt si cei care controleaza ce versiunie de Android va motoriza pe aparatele curente si cele viitoare. Dincolo de ce face Google,, decizia de a oferi un upgrade la versiunea curenta este in totalitate a lor. Aici trebuie cautata explicatia pentru care anumite aparate nu primesc update-uri rapid, desi configuratia lor harware ar justifica in termeni de performanta un update. Incercati sa intelegeti ca motivatia pentru care o companie face(sau nu face) ceva in termeni de update-uri software pentru Android e legata de ratiuni economice: daca un produs este bun, dar e de generatie trecuta, de ce sa fie oferit un update la o noua versiune de Android? Asta ar putea insemna ca respectivul utilizator nu va mai cumpara noul model(asa cum isi doresc producatorii) si va mai ramane inca un an la actualul produs.

Majoritatea aparatelor Android care sunt acum pe piata, au Android 2.2 sau 2.3 foarte putine primind update-uri la 4.x. Android 2.3 a venit la sfarsitul lui 2010, la putin timp dupa 2.2(care la randul sau a fost cel mai important salt in termeni de performanta pe care Google l-a facut cu sistemul de operare Android) si impreuna sunt responsabile de echiparea unui numar semnificativ de aparate Android ce inca functioneaza.

Ca si regula generala, un aparat de generatie noua are mari sanse sa ruleze cel mai recent sistem de operare Android. Si daca o face, probabil ca va prinde macar un update major, dupa care suportul se va diminuna(ca sa nu spunem disparea). Si singura alternativa, pe care o are un utilizator, tine de comunitatea de entuziasti care face o treaba excelenta, aducand pentru multe aparate Android versiuni actualizate si optimizate, chiar daca in mod neoficial.

Un alt diferentiar pentru aparatele Android este hardware-ul smartphone-urilor. Unele aparate au ecrane mari, cu raport 4:3 , altele au venit cu landspace chair si cu rezolutii de 320×240 pixeli, cantitati diferite de memorie RAM si spatiu de stocare, procesoare diferite(ARM, Qualcomm, Samsung). Puneti si camere foto de dimensiuni diferite, prezenta sau nu a butoanelor hardware de control si va puteti da seama cu ce difersitate se confrunta dezvoltatorii de aplicatii.

Initial, sau poate chiar ati simtit pe propria piele, dezordinea generata de fragmentarea din zona Android. In cele mai fericite cazuri, aplicatiile functioneaza si arata putin ciudat. In cele mai rele, apar blocari cand va asteptati mai putin, nu pot fi controlate cum trebuie pentru ca nu au butoanele la locul potrivit. Chiar si aplicatiile cu milioane de descarcari au intamppinat astfel de probleme: luat spre exemplu Angry Birds, cu cele peste 80 de milioane de instalari.

Daca aveti timp sa parcurgeti comentariile utilizatorilor, o sa vedeti cate probleme legate de incompatibilitati au existat.

Chiar si comapania Rovio a fost nevoita sa anunte pe propriul blog ca „in ciuda eforturilor noastre, nu am putut sa oferit cea mai buna performanta pe toate platformele posibile”. Singurii care se pot lauda, probabil cu o acoperire foarte buna a tuturor aparatelor sunt cei de la Google, dar nici acolo nu e singur pentru ca, frecvent, apare update-uri pentru aplicatiile importante – Maps, YouTube, Gmail.