Ecranul principal

Tot ce se intampla in Android graviteaza in jurul ecranului principal – pe el exista widget-uri, pe el punem shortcut-uri si tot de acolo avem acces la lista de aplicatii. Este locul in care ajungem imediat dupa ce pronim smartphone-ul Android.

Nimic impresionant la prima vedere: o suprafata pe care exista cateva icon-uri, un ceas si o casuta de cautare. Privite mai atent, elementele descrise definesc foarte clar principiile pe care e construita noua interfata din Ice Cream Sandwich, in acest moment nu foarte diferita de ceea ce stiati, probabil, si pana acum.

Sa privim mai atent ce avem: in partea de jos exista o zona cu cinci icon-uri predefinite. De la stanga la dreapta avem shortcut-ul pentru aplicatia responsabilade pornirea/primirea apelurilor telefonice, shortcut-ul pentru agenda de contacte, buton de acces in lista de programe preinstalate, shortcut-ul pentru aplicatia de management a mesajelor SMS si browser-ul standar Android(WebKit).

De exemplu, daca veti da click pe fiecare dintre aceste icon-uri diferite veti vedea ce se intampla: apsati imaginea receptorului si va porni interfata pentru apelurile de telefonie. La randul ei, aceasta are zona de taste numerice, zona in care se poate consulta lista cu ultimele apeluri si agenda de contacte. Icon-urile prezente sunt reprezentative si ofera o imagine foarte clara a ceea ce se asteapta de la apasarea lor.

android dialSFAT: In Android puteti apasa in orice moment pe unul dintre cele trei butoane hardware/software sub forma de Back, Home, Menu, eventual si cel de cautare. Rezultatul va fi ca veti fi automat trimisi catre aplicatia precedenta, in ecranul principal respectiv fiind afisat meniul contextual al aplicatiei curente.

Urmataorea zona importanta de pe ecranul principal din Android este cea de lucru propriuzis. Acopera cea mai mare parte din ecran si are rolul de a gazdui icon-uri sub forma de shortcut-uri sau widget-uri. Utilizatorul poate aduce pe ecran orice combinatie de widget/shortcut doreste, singura limitare este ca elementele puse pe ecran nu au voie sa se suprapuna.

Suprafata respectiva este una limitata din punct de vedere al spatiului si de asta va recomandam sa il folositi cu discernamant. Nu va faceti griji daca la inceput nu o sa fiti in masura sa gasiti cele mai bune combinatii de widget-uri si shortcut-uri. E un lucru care se invata in timp si nu ne-ar mira sa descoperiti ca unele aplicatii care va incatanta acum, nici nu v-ar fi atras privirea in urma cu cateva luni. Farmecul Android aici rezida: posibilitatile nelimitate de personalizare si transformare a aspectului interfetei standard. Nimic nu va opreste sa fiti propriul arhitect al ecranului principal – noi chiar va recomandam sa faceti asta, ori de cate ori aveti dispozitia necesara.

Cand o sa doriti sa aduceti vreun icon sau widget veti vedea ca suprata disponibila primete un caroiaj care o sa va ajute sa pozitionati mai bine obiectul pe ecran. Sunteti obisnuiti cu operatia asta din Windows. Pe Android nu trebuie sa va bateti capul cu pozitionarea icon-urilor sau widget-urilor, pentru ca ele sunt puse pe spatiile disponibile in mod automat si nici nu aveti de facut operatii de finete. In functie de rezolutia ecranului veti avea mai mult sau mai putin loc de manevra – trebuie sa stiti ca pe Android 4, cu anumite shell-uri, icon-urile si widget-urile deja pozitionate pe ecranul principal pot fi redimensionate. Ultimul element vizibil este zona de cautare, montata de Google direct pe ecranul principal odata cu lansare Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Are exact aceeasi functionalitate ca atunci cand pe versiunile mai vechi de Android se apasa tasta Search.

Selectati casuta si incepeti sa scrieti ceva acolo si veti vedea cum automat se transforma intr-o casuta de cautare Google ce va incerca sa regaseasca informatiile cerute in categoriile activate implicit(internet, aplicatii, contacte). E cea mai simpla modalitate sa regasiti ceva pe Android – pur si simplu incepeti sa scrieti ceea ce cautati si ulterior selectati rezultatul cel mai bun din lista oferita.

Veti observa ca, in dreapta casuteti de cautare de pe ecranul principal Android, apare si reprezentarea unui microfon: apasand acel buton, in locul lupei de cautare, se activeaza recunoasterea vocala din Android prin care se poate comunica prin voce cu telefonul. Folosind limba engleza(sau alta de circulatie internationala) puteti sa efectuati cautari pe internet sau telefon fara sa scrieti nimic. Pur si simplu ii spuneti ce sa faca – ca de exemplu: search weather Brasov.

La fel ca si bara de icon-uri din josul ecranului, casuta de cautare Google este prezenta permanent pe ecranul principal din Android 4. Daca in cazul butoanelor din bara de jos se pot face schimbari si introduce shortcut-uri proprii, bara de cautare nu poate fi facuta sa dispara pe o instalare standar, cu shell-ul implicit.

Un ultim aspect: ecranul principal(home screen-ul Android) este un termen care se refera la acea zona pe care utilizatorul o foloseste cel mai mult. La instalare, utilizatorul vede doar unu din cele cinci ecrane disponibile – cel din mijloc(numarul trei intr-o numerotare de la stanga la dreapta). Tragand spre stanga sau spre dreapta, se paote ajunge rapid la celelalte ecrane home screen virtuale. Ele arata si functioneaza la fel doar ca utilizatorul le poate configura si umple de icon-uri/shortcut-uri in mod diferit. Asa utilitatea creste de cinci ori!