Cum se acceseaza/partajeaza materiale multimedia

Ne-am lamurit cum putem sa facem poze. Acum, ca le avem in smartphone, ce facem cu ele? Sa le tinem acolo, departe de ochii lumii parca nu e ceea ce ne dorim. Le putem parcurge pe ecranul telefonului, pe un monitor sau le putem publica pe internet prin foarte multe canale.

Pozele noastre sunt salvate de aplicatia Camera in directorul DCIM de pe memoria interna(poate fi si cardul microSD). De acolo le revedem rapid daca pornim programul responsabil cu organizarea si redarea pozelor de Android – Gallery. Are icon in lista de aplicatii si poate chiar si un widget pe ecranul principal si functionarea propriu-zisa poate sa fie extinsa de elemente preinstalate de producatorii de smartphone-uri. Spre exemplu, aplicatia Gallery de pe HTC Sensation ne aduce in zona de Albume, imediat ce este lansata – prin albune fiind de fapt o reprezentare grafica a directoarelor de pe cardul microSD. Se navigheaza foarte usor prin ele.

Care e cea mai simpla modalitate de a partaja poze de pe un smartphone Android? Simplu e un termen general daca nu e raportat la ceva – acel ceva poate sa fie timp, numar de pasi, etc.

Din perspectiva unui utilizator obisnuit, procesul de partajare a unui material multimedia de pe un smartphone Android presupune trei pasi: pornirea aplicatiei Gallery si identificarea pozei dorite. Pasul doi este aducerea pe ecran a optiunii Share(Daca nu e prezenta apare daca se apasa butonul Menu) iar cel de-al treilea este selectia canalului prin care se va partaja poza/filmul. Sistemul de operare Android sta excelent la acest capitol si aduce in meniul Share toate acele aplicatii care au inregistrat functii de partajare. De asta vedeti si Facebook, Google Drive sau Dropbox.

Pe principiul prezentat mai sus alegeti prin ce aplicatie vreti sa trimiteti poza si tot ce mai aveti de facut este sa setati niste detalii suplimentare – in special datele de identificare ale destinatarului.

Din Gallery sunt accesibile si materialele video pe care aplicatia le regaseste pe card. In acelasi timp, daca se da click pe ele va porni automat utilitarul ce are capacitatile de redare. Intr-un mod similar se pot folosi mai multe aplicatii pentru redarea aceluiasi tip de fisier: e posibil sa aveti instalate mai multe player-e multimedia si la fiecare pornire a unui material video sa fiti intrebati ce aplicatie preferati.

SFAT: Cand vreti sa fiti siguri ca un anumit fisier este redat de o anumita aplicatie atunci porniti mai intai aplicatia vizata si din interiorul ei deschideti respectivul fisier!

Playerul video standard de pe Android stie sa redea majoritatea formatelor MP4 si uneori chiar mai mult daca producatorul telefonului a adus mici modificari(Asus, Samsung, HTC, LG fac asta) functionale.