Cum imi aleg un smartphone Android?

Haideti sa vedem cum puteti face alegerea cea mai desteapta pentru un smartphone Android. Aveti deja stabilit un buget, ati dat o raita prin magazinele de specialitate si v-au impresionat mai multe modele.  Toate au ceva care va atrage si totusi nu suficient incat sa va faca decizia usoara. Aveti nevoie de cineva care sa va spuna care e decizia potrivita si noi suntem aici sa va ajutam. Pentru asta va propunem sa raspundeti la o serie de intrebari, notand raspunsul pe o foaie de hartie separata. Ideal ar fi sa aveti deschisa o sesiune de excel in care sa inserati rezultatele. La final veti ajunge mai rapid la rezultatul dorit.

Ne propunem sa dezoltam un sistem de analiza personalizat din care sa reiasa rapid raspunsul pe care il asteptati atunci cand trebuie sa luati o decizie si nu reusiti sa o faceti singuri.

1. Notati elementele importante

Pe o foaie de hartie notati cel putin 5 din lucrurile importante pe care va asteptati ca viitorul smartphone sa le faca. Puteti incepe cu criterii estetice gen sa fie frumos, sa aiba carcasa din policarbonat, un display excelent si pe urma  sa avansati in zona caracteristicilor clare, masurabile: dimensiune, greutate, autonomie, marime, display, versiune android, pret, etc.  Dumneavoastra faceti lista dupa cum considerati ca se potriveste nevoilor proprii.

2. Ordonati criteriile in functie de importanta

Pe lista obtinuta la pasul anterior dati cate o nota fiecarui criteriu selectat. Folositi o scara de la unu la zece, sa zicem, si fiti atenti la doua lucruri: sa nu dati aceeasi nota de doua ori si intotdeauna criteriul mai important sa aiba o nota mai mare decat cel mai putin important. Va sugeram sa alegeti prin metoda eliminarii: prima data, din setul de zece alegeti-l pe cel mai important si ii dati nota 10. Apoi, din cele noua ramase alageti-l pe cel care a ramas cel mai important si ii atribuiti nota noua. Si asa mai departe. In final, o sa vedeti ca aveti cate o nota fiecarui criteriu si puteti sa rearanjati lista in sens descrescator pe baza notelor. Acum aveti in fata prima forma a tabelului de analiza.

3. Creati un sistem de ponderi

Pe lista creata, in dreptui fiecarui criteriu o sa punem o valoare procentuala(intre 1 si 99%) prin care identificam gradul de importanta. Probabil ca dupa analiza de la pasul doi ati ajuns la concluzia ca display-ul unui smartphone e mai important decat versiunea de Android de exemplu. Acum trebuie sa va decideti si cum se manifesta aceasta importanta: e cel mai important lucru?  Sau e aproape la fel de important ca si autonomia, de exemplu? Dedicati putin timp acestui pas pentru ca e cel mai important din procesul de alegere. O sa va ia ceva timp pana ati ajuns la o configuratie finala. Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont este ca suma ponderilor asociate criteriilor nu are voie sa depaseasca 100%.

4. Dati note pe fiecare criteriu

Avand tabelul proaspat creat la pasul anterior in fata, incepeti sa dati note fiecarui posibil candidat pe fiecare dintre criteriile descrise. Folositi orice scara doriti dumneavoastra. Cu cat scara e mai larga cu atat e posibil sa departajati mai fin notele asociate fiecarui criteriu.

5. Agregati informatiile

Acum e momentul in care ati avea nevoie de un excel si de puterea de calcul a unui PC pentru ca e cazul sa faceti niste calcule mai complexe: pentru fiecare smartphone analizat va trebui sa insumati produsul dintre ponderea asociata criteriului de evaluare si nota pe care i-ati dat-o. Si asa o sa obtineti o nota finala pentru fiecare dintre smartphone-urile candidate de achizitie.

6 Aveti raspunsul cautat

In acest moment ati gasit raspunsul care va intereseaza : care e alegerea desteapta? Produsul care  acumulat cele mai multe puncte in urma analizei facute este cel mai bun pentru dumneavoastra. O singura mentiune trebuie sa facem: sistemul de analiza prezentat va fi eficient numai daca reusiti sa extrageti si sa detaliati acele criterii pe care dumneavoastra le considerati importante la un smartphone~