Ce trebuie sa stiti pentru conectarea smartphone-ului

Aveti un Android si cel mai probabil ca l-ati legat la un HotSpot, ati transferat fisiere prin Bluetooth sau l-ati folosit pe post de modem 3G. Nu ati facut-o inca? Nici o problema. Va spunem cateva lucruri importante cu care sa incepeti.

Conectarea in lumea mobila poate sa insemne o gramda de lucruri. Accesul la internet inseamna conectare. Folosirea unei casti BlueTooth, pentru a vorbi la telefon e tot conectare. Cum conectare este si atunci cand transferati fisiere de pe un PC pe smartphone. E treaba fiecaruia cum intepreteaza ideea de conectare, la final e foarte important cum se face si care sunt elementele de optimizare pe care orice utilizator de Android ar fi bine sa le cunoasca.

Sistemul de operare Android evolueaza permanent si odata cu el si elementele de configurare pentru fiecare tip de conectare in parte. La baza, ele raman totusi la fel: acces la net prin Wifi sau 3g, acces la fisiere via USB etc. Spre exemplu, odata cu lansarea Ice Cream Sandwich intra in scena NFC si, din acel moment, modelele de top ale producatorilor importanti sunt echipate cu asa ceva. Deocamdata nu are foarte multe zone de aplicabilitate, domeniul fiind unul la inceput. Majoritatea dintre noi folosim mult mai des conexiunile Wifi, 4G, 3G, Bluetooth termeni care pot suna a jargon de initiati. De aceea, credem ca e important sa clarificam niste termeni cuc are o sa lucrati mai des.

1.Conectarea prin Wifi

E probabil cea mai simpla modalitate de a conecta smartphone-ul Android. Printr-un router, puteti sa ii oferiti o cale de accesa internetul la niste costuri semnificativ reduse. Sfatul nostru este sa activati conexiunea Wifi ori de cate ori aveti acces la un router si sa consumati internet in acest mod. Castigati viteza si reduceti costurile.

2. Viteze mai bune pentru 3g si 4g

3G si 4G  reprezeinta acronimele pentru a 3-a si a 4-a generatie de sisteme de conectare la internet. De cele mai multe ori aceste icon-uri apar atunci cand pe smartphone e activata conexiunea de date via GSM. Prin aceste standarde  vitezele de upload si download sunt suficient pentru o experienta placuta de utilizare a smartphone-ului.

3. NFC

Sau mai precis, Near Field Comunications este un standard mai nou de transfer de informatie, prin care doua aparate aflate in vecinatate si care au un cip NFC pot fi interconectate. Google Wallet este un exemplu in care tehnologia NFC este folosita, facand mai simple platile cu telefonul.

4. Partajarea unei conexiuni la internet

Termenul “tethering” este folosit pentru a denumi operatia prin care se partajeaza o conexiune de internet intre doua aparate: unul care acces la internet si al doilea care primeste de la acesta acces la internet. Prin USB sau WIFI, un utilizator Android poate da net altora(PC, Consola, tableta, alt telefon) fara nici un fel de setari suplimentare, altele decat cele din Android.

5. Legarea cu un dispozitiv Bluetooth

Prin “pairing” ne referim la conectarea(legarea) a doua aparate prin Bluetooth. Operatia este impartita in doi pasi: descoperirea partenerului si stabilirea conectarii(securizate). Odata legate, cele doua  aparate pot schimba fisiere fara nici o problema.

Optiunea e accesibila, vitezele de transfer fiind mult mai mici decat in cazul altor tipuri de conexiuni.

6. Crearea unui HotSpot

Inseamna transformarea unui smartphone intr-un router Wifi. Din setarile Android ajungeti la optiunile preinstalate si, daca e activa o conexiune de date, puteti da net celor din jur. Atentie la cele doua aspecte: cantitatea de trafic  si faptul ca bateria de pe smartphone o sa se consume extrem de rapid.

7. Partajarea prin USB

Toate smartphone-urile au un conector USB(mini sau micro USB) prin care puteti sa le legti la un PC printr-un cablu special. Conexiunea USB e una dintre operatiile de baza pe care le faceti cu smartphone-ul pentru a transfera fisiere. E bine de stiut ca exista si alte modalitati de transfer, mai mult sau mai putin elegante.

8. Root-area

Intr-un articol urmator o sa vorbim despre procesul de root. Acum, trebuie doar sa stiti, ca prin operatia de root, aveti acces la setari mai avansate si la unele fisiere sistem pe Android. Modificandu-le, puteti schimba in bine sau rau performanta smartphone-ului.

9. Android Beam

Android beam e unul din elementele noi din Android, si  folosind tehnologia NFC permite schimbarea de aplicatii, contacte, muzica si video cu alte aparate ce au NFC. Au aparut deja aplicatii Android care folosesc Android Beam si pentru a schimba mesaje si informatii asociate mesageriei text, respectiv jocurilor.