Android: sistem de operare mobil, pentru smartphone-uri si tablete

Android este in primul rand un sistem de operare asa cum este Windows(Windows Phone), Linux, Mac Os respectiv iOS. Prin intermediul sau putem sa folosim telefoanele mobile si tabletele intr-un mod similar cu cel in care utilizam un PC – de fapt, in lumea sistemelor de operare mobile, Android-ul este cel care ofera cea mai apropiata si completa experienta de PC in termeni de elemente functionale, usurinta de folosire si aplicatii(avem aici in vedere diversitate, calitate, complexitate). Android face legatura dintre hardware-ul pe care este instalat si utilizator, expunand functiile pe care le accesam. De exemplu daca dorim sa efectuam un apel telefonic, in Android sunnt incluse toate functiile necesare pentru interactiunea cu sistemul GSM de pe smartphone. Pe aparatele pe care ruleaza Android se instaleaza aplicatii exista aplicatii special scrise -ecosistemul care de fapt a adus popularitatea atat de mare a acestui sistem de operare. Nu se pot instala aplicatii/programe scrise pentru alte sisteme de operare.

De fapt, nici Android-ul in site nu se instaleaza in sensul clasic cu care probabil sunteti obisnuiti de pe PC. Sistemul de operare Android este compilat special(sursele sale sunt publice si pot fi gasite la adresa developer.android.com/sdk/index.html) de catre producatorii de hardware si preinstalat. Atunci cand e cazul sunt oferite update-uri personalizate, care pot fipuse doar pe anumite modele de smartphone-uri si tablete. Nu exista un kit de instalar ein adevaratul sens al cuvantului si nici drivere care sa fie puse ulterior.

Pentru ca dezvoltatorilor sa le fie mai usor sa testeze aplicatiile, Google a oferit in SDK(Software Development Kit) si emulatoare(pentru Linux, Windows, Mac OS) in care aplicatiile pot rula in afara smartphone-ului in ceea ce se numeste emulator de Android.

Ca si Windows, pe Android exista sistemul de operare, exista meniu, exista zona de unde se pot schimba/aplica setari si exista aplicatii. Structurarea este facuta inteligent, lucru pe care probabil deja l-ati observat daca sunteti un utilizator de Android. Daca inca nu sunteti utilizator, il veti descoperi in paginile acestei carti.

Android este un sistem de operare open source construit pe Linux. Inca de la inceput a fost gandit sa fie robust, sa fie independent si sa raspunda cerintelor unui utilizator de smartphone. Contrar parerii generale, Android nu a fost creat de la inceput de Google. In 2005 Google a cumparat Android Inc. Si de acolo a inceput schimbarea.

Marele atu al Andrid-ului este legat de faptul ca este distribuit in sistem open source: adica oricine poate sa il foloseasca dupa cum doreste si, in teorie, un producator de smartphone/tableta cu Android poate sa aduca produsul final la un pret mai mic prin faptul ca nu plateste licenta pentru software.

Cu un amendament: poate ca Google nu percepe taxe pentru sistemul de operare Android, insa altii percep – in frunte cu Microsoft, care a deschis in anii precedenti mai multe procese producatorilor de aparate Android prin car ele cerea drepturi asupra catorva patente(in special cele legate de programarea intalnirilor), ce sunt folosite/implementate in Android. Si Oracle a pus ochii pe Android, dand in judecata Google pentru modificarea unor API-uri din pachetul standard Java.

Inca un lucru, pe car emulta lume il cunoaste despre Android, este ca sistemul de operare a pornit ca si contracandidat pentru BlackBerry(dupa cum spun cativa dintre fostii angajati Google), fiind optimizat pentru utilizarea cu tastatura si joystick,lucru ce din pacate se simte si acum: daca sunt puse alaturi un iPhone si un smartphone Android se poate observa ca primul raspunde mai bine la comenzile touch decat cel de-al doilea. Explicatia este exact cea despre care am amintit deja: Google Android nu a fost gandit initial pentru utilizarea touch. Cand au pornit proiectul(2007), trendul de crestere era pe BlackBerry si Symbian.

Ulterior a venit iPhone si lucrurile s-au schimbate decisiv. Spre norocul sau, Google a vazut din timp pericolul si a actionat ca atare, reusind sa ii tina piept cu succes.

Android e open source, nu e Linux: desi are o structura similara, Android nu este un sistem de operare Linux. Pentru ca aplicatiile Linux sa poata rula pe Android e nevoie ca ele sa fie modificate. In Jurul Android exista o comunitate masiva care in mod constant aduce modificar si tweak-uri, unele dintre ele ajungand si in versiunile oficiale de Android. Totul se intampla sub privirea Google.