Android si pe altceva: tablete

Google nu putea sa rateze piata de tablete definita si controlata absolut de Apple prin iPad. La inceput, producatorii au venit cu tablete personalizate – structura hardware de smartphone asociata cu un display mai mare, dar cu rezolutie de 480×800 de pixeli. Sistemul de operare era cel de smartphone – Android 2.2 sau 2.3 cu cateva mici modificari pentru a putea fi folosit pe tabletele respective.

De atunci tabletele s-au inmultit si au incercat sa castige din piata. Producatori mari precum Motorola, Samsung, HTC, Dell, Assus si LG si-au concentrat atentia asupra acestei zone venind cu produse interesante. Competitia cu iPad a fost benefica si am vazut salturi spectaculoase si in zona de tablete Android. Totusi, adoptia pe piata nu a fost cea sperata de Google, necomparandu-se cu cea a smartphone-urilor.

Cu toate acestea, Google a lansat o versiune diferita de Android, identificata cu 3.2 si cu numele de HoneyComb in paralel cu Android 2.3 HoneyComb era dedicata exclusiv tabletelor si venea cu suportul unei rezolutii mai bune si o interfata mai bine construita pentru utilizarea de tip tableta. La inceput, tableta fanion cu care Google a vrut sa arate ca se poate, a fost Motorola Xoom. Departe de a fi un succes de piata, Motorola Xoom a trasat, ca si in cazult primului Google smartphone(Google Nexus, creat de HTC), directia catre care trebuie sa se indrepte toti cei ce vor sa activeze pe aceasta piata.In mod special Asus si Samsung au demonstrat ca, daca este folosita imaginatia si inovatia asa cum trebuie, se pot face vanzari in ciuda succeslui iPad.

Si tot la fel ca in cazul smartphone-urilor, tabletele Android sufera de aceeasi problema asociata fragmentarii: da, e foarte bine ca utilizatorii au de unde sa alega si sa poata cumpara un produs pe gustul lor, insa problemele software asociate sunt,totusi, importante si destul de greu de evitat.

Sistemul de operare Android nu a fost folosit doar de smartphone-uri sau tablete. El echipeaza si player-e multimedia(Archos 7 de exemplu) sau produse hibrid smartphone/consola(Sony Xperia Play), respectiv e-readere sau chiar rame foto.

Toate sunt la fel de interesante si pot sa faca o gramada de lucruri utilze daca sunt configurate asa cum trebuie.